Асен Блатечки отново в ролята на режисьор

 

През октомври на сцената на Театър „Константин Величков“ Асен Блатечки ще влезе в ролята на режисьор и ще представи най-новия си спектакъл „Лейтенантът от Инишмор“. Главната роля в спектакъла е поверена на Явор Бахаров, преводът е дело на Златна Костова, а сценографията и костюмите на Иван Карев. Автор на пиесата е Мартин Макдона, който се изявява като драматург, сценарист и режисьор. Известен е с това, че засяга теми за Ирландия и е смятан за един от съвременните крале на черната комедия с изключително богат опит.

В основата на сюжета на „Лейтенантът от Инишмор“ е многовековният британско-ирландски конфликт. Авторът създава пародии на ирландския тероризъм, на националния мит, на всичко онова, с което живеят, дишат и се мъчат няколко поколения ирландци от епохата на Оливър Кромуел да наши дни. Интересен факт от историята на „Лейтенанът от Инишмор“ е, че през 1995 г. пиесата е отхвърлена от серия театри в Англия с аргумент, че би могла да се окаже заплаха за мирния процес в Северна Ирландия. За пръв път се поставя от Кралския Шекспиров театър в Стратфорд през април 2001 г.

Сега е ред спектакълът да оживее на сцената на Театър „Константин Величков“ – Пазарджик. Очаква ни една различна комедия, поднесена с непринуден хумор и с различна гледна точка.

10.8.2018
 

Коментарите са затворени.