Нощ на театрите 2018

 

През 2018 г. Нощта на театрите ще e на 17 ноември в 15 български града и едновременно в 11 европейски държави

 

Шестата Нощ на театрите ще бъде отпразнувана със стотици събития в 15 български града на най-различни места – барове, търговски центрове, театрални сцени, музикални зали, открити площи и други. По традиция програмата ще започне сутринта и ще продължи до след полунощ.

 

 

През тази година нощните актьори ще са изключително ярки и ще имат възможността да се докоснат очи в очи със публиката си. Специалната фотосесия, в която традиционно участват всички творци, посветили се на европейския театрален форум, ще бъде много пъстра и весела. Пред обектива застават Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Ованес Торосян, Иван Бърнев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Христо Мутафчиев, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Койна Русева и Рая Пеева, диригентът Максим Ешкенази, прима балерината Марта Петкова и премиер солистът Никола Хаджитанев от Софийска опера и балет. Фотографиите ще бъдат включени в изложба на няколко места в София и Пловдив. Голямата изнезнада за почитателите на театъра ще бъде възможността да „погледнат“ през очите на актьорите. Интерактивна инсталация на ключово място в София ще покаже живота на посланиците на инициативата. Всеки ще може да застане очи в очи с тях и да погледне през техните очи. Кадрите в инсталацията ще бъдат POV и ще разкрият различни моменти от ежедневието на актьорите – репетиции, подготовка за представление, минаване на текст, грим и други.

Нощ на театрите започна да се провежда в България преди 6 години благодарение на Фондация „Арт Проджектс“ и Фондация „Асоциация Информбюро“. Инициативата веднага стана част от „Европейска нощ на театъра“. Зад главаната идея на платформата стои Елеонора Роси от Франция. Нейният концептуален план се нарича „LA NUITÉE – THE INTERCULTURAL NIGHT OF EUROPEAN THEATER“ и е обнародван официално в Париж на 5 октомври 2009 година.

Нощ на театрите 2018 е част от Програма „Културен календар“ на Столична община и се осъществява с любезната подкрепа на Министерство на културата на Република България и Съюза на артистите в България. Международен партньор на инициативата е Асоциация „Европейска нощ на театъра”.

9.8.2018
 

Коментарите са затворени.