Осмо издание на театралния фестивал „София Моно 2018“

 

Фестивалът на моноспектаклите – “СОФИЯ МОНО 2018” ще се проведе от 7-ми до 17-ти юли на традиционното му място – в очарователния парк на Военна Академия “Г. С. Раковски” в София.

Организаторите на събитието – Артишок и Столична община, ще посрещнат феновете на театралното изкуство, точно след края на неговия сезон. И там, под открито небе, зрителите ще се насладят на най-качествените театрални моно-постановки от афиша на столицата.

Тази година в програмата на фестивала ще има гостуващ моноспектактакъл от Македония и Кино вечер съвместно със „Сине Либри“. На сцената в парка на Военната Академия ще гледаме също и хитови спектакли на Камен Донев, Мариус Куркински, Виктор Калев, Иван Юруков, Димитър Живков и други любими актьори! За малките почитатели е изготвена специлана програма, в която са предвидени дневни работилници, срещи в парка и т.н.

 

Официалната програма на „София Моно 2018“ е следната:

На 7 юли нашумялата постановка “Пилето, което казва КУ” на Иван Юруков ще открие фестивала. Сценарият е по сборниците с разкази „Малкото име на дните” и „Тиква!” на Александър Урумов, музиката е дело на Михаил Шишков – баща, а самият Иван Юруков се справя чудесно и в ролята на режисьор. Увлекателно, с лекота и премерено чувство за хумор, актьорът представя героят си – нощен пазач на секретен склад, който в хода на спектакъла ще видим в ролята на различни симпатични и чудати персонажи.

Датите 8 и 12 юли са запазени за Камен Донев и неговите два емблематични спектакъла – “Възгледите на един учител за народното творчество” /на 8 юли/ и „Възгледите на един учител за всеобщата просвета“ /на 12 юли/.

9 юли е за представлението “Мъжът на жена ми” – постановка на Мариус Куркински, автор Миро Гавран – Хърватия. Участват Мария Сапунджиева, Ненчо Илчев и Кирил Ефремов, които ще ни покажат сериозните неща от живота погледнати от смешната им страна.

На 10 юли ще видим и самият Мариус Куркински в “Черното пиле”. Спектакълът, който ще ни остави без дъх е по разказите на Николай Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на Овесената нива“ и „Черното Пиле“. За него актьорът получи не малко театрални отличия, а на сцената на “София Моно” го очакваме с огромно вълнение.

На 11 юли в парка ще видим и хитовата постановка „Грамофонът“ на Виктор Калев. Авторският концерт-спектакъл представя автобиографични истории на актьорът и български песни на любими изпълнители, изпяти и изиграни блестящо от него. Това ще е единствената възможност да го видим в София в близките месеци, защото всички дати на представлението до края на сеозна са напълно разпродадени.

На 13 юли от Македония пристига актрисата Оливера Аризанова – Мансбарт в главната роля на моноспектакъла „Тя“. Ще я гледаме за първи път в рамките на фестивала, след редица участия и награди в различни театрални форуми. Автор на текста е българката Даниела Колева, режисьор – Васил Михаил, постановката е на Народен театър „Антон Панов“ – Македония.

На 14 юли в програмата следва един от най-забавните моноспектакли – “Живак” на актьорът Димитър Живков. През този сезон представленито се изигра за 150-ти път и ако все още не сте успели да го видите – то сега е вашата възможност да се срещнете с “Живак” и то под звездите!

На 15 юли – в програмата следва лятна Кино вечер – Прожекция на филма „Закуска в Тифани“. Одри Хепбърн с лекота се превъплъщава в ролята на незабравимата Холи Голайтли в една от най-великите филмови адаптации на всички времена, създадена по мотиви от емблематичната новела на Труман Капоти.

На 16 юли фестивала ще закрие моноспектакълът на Васил Дуев „Всичко на масата“ по Чарлз Буковски. С номинация Икар 2017 за главна мъжка роля, награда за най-добър спектакъл на „BALKAN THEATRE TIRANA FEST“ в Албания и още много отличия – през 2017-та спектакълът е поканен на още четири фестивала в Русия, Монголия, Турция и Сърбия.

На 10 юли малките почитатели ще имат възможността да се срещнат с писателката Юлия Спиридонова на тема “Приказните създания от българският фолклор”, а 14 юли е запазен за „Библиотека в парка“ – съвместна инициатива със Столична Библиотека. Очакват се още събития в детската програма.

Началният час на вечерните представления е 21:00 часа, а на детските събития – 13:00 часа.

Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

14.6.2018
 

Добави коментар