Световен ден на театъра!
Международен ден на театъра

Международен ден на театъра

„Целият свят е сцена и всички ние сме актьори“ – Уилям Шекспир

 

Всяка година на 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата е избрана за пръв път през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО. Тя е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

През 1962 г. френският творец Жан Кокто става автор на първото послание за Деня на театъра. Той е поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. От този момент, посланието се превръща в традиция и всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност, свързана с театъра, поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Обръщението се превежда на повече от 50 езика, прочита се преди представленията в стотици театрални зали по света, отпечатва се в множество ежедневници, предава се по радио и телевизионни предавания.

За да отпразнува 70-годишния си юбилей, тази година Международният театрален институт избира не една, а пет театрални личности на големи области в света. Представителят на Европа е Саймън Макбърни от Великобритания – актьор, писател, режисьор и основател на театър „Комплисите“.

Днес от 19:00 ч. в Народен театър „Иван Вазов“ ще се състои официалната церемония по връчването на наградите ИКАР 2018. В годината на първото българско европредседателство Националните награди ИКАР ще се проведат под мотото на Европейския съюз „Единни в многообразието“.

Списък с номинираните за награди ИКАР 2018 може да видите тук: Номинации ИКАР 2018

27.3.2018
 

Добави коментар