Вишнева градина
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (2 оценки, средно: 6,00 от възможни 6)
Loading...
Жанр:

Драма
Автор:

А. П. Чехов
Режисьор:

Василий Сенин /Русия/
С участието на:

Красимира Кузманова, Елица Анева, Надя Дердерян, Адриан Филипов, Асен Данков, Антъни Пенев, Георги Енчев, Нина Илиева – Петкова, Сергей Константинов, Бориса Сарафова, Петьо Кръстев, Ованес Торосян/Георги Кацарски, Киро Крачунов
Възрастово ограничение:
+ 14 г.

 

Две номинации „ИКАР 2018”

Току-що завърнала се в дома си дама от руската аристокрация е на път да продаде дома си с вишневата градина – символ на най-съкровените спомени на семейството, на висотата на духа, на достойнството. Богат търговец предлага тя да се изсече, да се разпродаде като ваканционно селище – това ще оправи финансовите проблеми на фамилията, но дали няма да е предателство на духа, на невидимата чест, която държи главата на един човек изправена?

В интерпретацията на руския режисьор Василий Сенин вишневата градина е всъщност театъра и дилемата за продажба предприема много по-мащабно измерение: на борбата и мисията на театъра да върне на хората невидимото чувство за дух, за автентичност, за дълбокия и противоречив вътрешен свят, който всеки от нас носи. Тази силна режисьорска метафора преобръща законите на представлението и зрителите гледат пиесата от сцената, докато актьорите играят в един от най-красивите театрални салони – това е тяхната сцена, техния дом, тяхната „вишнева градина“.

Написана през далечната 1903 г., „Вишнева градина“ е последната пиеса на най-големият руски драматург Антон Павлович Чехов, в която той влага целия си драматургичен усет и умение. Повече от век по-късно текстът продължава да вълнува читатели и зрители с прозренията си за човешката природа, все по-необходими днес.

За режисьора:
Василий Сенин завършва актьорско майсторство в Санкт-Петербургската академия за театрално изкуство и режисура в ГИТИС. Дипломира се със спектакъла „Фро“ по разказа на Андрей Платонов и веднага получава покани за постановки не само в Русия, но и зад граница. В началото на своята кариера Василий Сенин работи за първи път в чужбина в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен с „Дванайста нощ“ от Шекспир. Следва активна поредица от гостувания и работни процеси в различни театри в Москва, Новосибирск, Перм, Талин, Рига, Загреб, Варшава, Лондон и др. Негови постановки се канят с успех в едни от най-значимите международни фестивали за театър. Не на последно място, Василий Сенин има опит и в кино индустрията – през 2010 работи като режисьор в киностудията „RWS”. А в периода 2013-2015 г. е художествен ръководител на Псковския Академичен театър „А.С.Пушкин“.

1 Коментар

Добави коментар