Цветът на дълбоките води
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (Все още не е оценен)
Loading...
Жанр:

Драма
Автор:

Оля Стоянова
Режисьор:

Бойка Велкова
С участието на:

Бойка Велкова, Вяра Табакова, Ева Данаилова, Емануела Шкодрева, Живка Ганчева, Павел Иванов, Явор Вълканов
Хореография:
Татяна Соколова
Драматургия:
Розалия Радичкова
Музика:
Теодосий Спасов
Фотограф:
Елена Спасова

 

Създаден по пиесата на Оля Стоянова, спектакълът ще срещне с две изключителни фигури от историята на Европа, две кралици – във въображаема среща преди смъртта. Кралица Елизабет І и Мария Стюарт, които никога не се срещали ще бъдат заедно на сцената.
Дворцови интриги, заговори, желание за власт и престол, стаени копнежи, страх, самота, любов и сила.
Кралица Елизабет I е призната за най-забележителния монарх в английската история. Нейното 45-годишно управление довежда страната до икономически просперитет, разцвет на литературата и издига страната на първо място сред световните морски сили. Наричано е Златния век на Англия.
Защо тази владетелка привличала толкова упорито общественото внимание и до днес?
Мария Стюарт е един от най-романтичните и трагични образи в европeйската история. Израснала и възпитана във френския кралски двор, красива, талантлива, отдадена на изкуствата, върху нея се стоварва непосилната отговорност да управлява Шотландия, раздирана по онова време от политически междуособици и жестоки религиозни войни.
Мария Стюарт е единствената жена, носила едновременно две корони – шотландската и френската.

“Битката между Елизабет І и Мария Стюарт не е само битка за власт и надмощие. Не е само история за силата на женската природа, а и за вярата в Бог, за толерантността и за жертвата. Битката не е лична. Тя е много повече от това – тя е битка, продиктувана от времето, в което живеят и което ги противопоставя в една религиозна война, в името на един и същи Бог.”
Оля Стоянова

Новата пиеса на Оля Стоянова (носител на награда АСКЕЕР за драматургия) се опира върху много голям исторически материал, но се занимава с изследване на две различни женски природи и косвеният сблъсък между тях в един опасен, раздиран от конфликти и религиозни противоречия мъжки свят.

Участват

Добави коментар