Завръщане у дома
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (66 оценки, средно: 4,36 от възможни 6)
Loading...
Автор:

Харолд Пинтър
Режисьор:

Явор Гърдев
С участието на:

Владимир Пенев, Деян Донков, Емил Котев, Мак Маринов, Каталин Старейшинска, Пенко Господинов
Сценография:
Свила Величкова
Костюми:
Свила Величкова
Музика:
Калин Николов
Превод:
Галина Томова-Станкева
Фотограф:
Стефан Н. Щерев
Гледайте на:

Домът, в чиято паст смирено гаснем

Блудният син обикновено мисли за напуснатия дом на детството и младостта си като за нещо пасивно и безволево. Домът остава някъде там в необозримата далечина и само от блудния син зависи ще се завърне ли някой ден пак в него или ще го остави тихо да изтлее в паметта. Блудният син е в правото си да решава как да действа. Негова воля е какво ще направи. Самият дом е неодушевен. Далечен. Инертен. Напуснат. Той воля няма. Него никой не го пита.

Един ден обаче забравиният дом решава да привика обратно бившия си обитател и в ултразвуковия спектър заечава древната песен на сирените. Излегнат до спасената от него принцеса на терасата на великолепното си имение в новопокорените земи , блудният син долавя с вътрешното си ухо приласкаващите трели и без да знае защо, нарамва принцесата и тръгва към източника им.

След дълго и изнурително пътуване, изкусителният зов го довежда до прага на бащината му къща. Вратата пред него гостоприемно се отваря и родният дом го всмуква в лъстивата си архаична паст, за да прекърши бавно крехките му кости с чудовищните си зъби, да смели фината му тъкан в ненаситния си търбух , да изплюе завоюваните през годините на странстване ордени и да коронова спасената принцеса за своя собствена кралица , майка, стопанка и любовница на прилежащото домочадие.

Явор Гърдев

 

Участват

Добави коментар