Вие сте тук: Начало > Новини > Тържествен концерт-100г. ОПЕРЕТА

Тържествен концерт-100г. ОПЕРЕТА

Държавен музикален и балетен център Ви кани да празнуваме заедно юбилеен сезон “100 години професионален оперетен театър в България”! На най-жизнерадостната сцена ще излязат 140 човека-солисти, оркестър, хор и балет, за да отдадат почит на първосъздателите на оперетата у нас и на поколенията творци преди тях. Те ще изпълнят откъси от първите спектакли, поставени в началото на миналия век от деветте частни оперетни театъра, първи разпръснали блясъка на оперетното изкуство в България. Режисьор на спектакъла е проф. Светозар Донев, сценография-Георги Златанов, костюми- Цветанка Петкова-Стойкова и хореография – Светлин Ивелинов.
Зрителите ще могат да видят откъс от рядко поставяната оперета „Маркиз Бонели” от Делингер, играна пред столичани в театъра на Ангел Сладкаров на 10-ти февруари 1918 година. “Тази оперета не е била поставяна в България отпреди 100 години” казва режисьорът проф. Светозар Донев. В първата част на спектакълапубликата ще може да се наслади на подбрани арии, дуети и откъси от балети от обичани оперети като „Веселата вдовица”, „Баядерка”, „Прилепът”, „Цигански барон”. Във втората част зрителите ще се забавляват на откъси от популярните мюзикъли, сред които „Кабаре”, „Евита”, „Хелуо, Доли”, „Бел ами”. На зрелищния концерт ще бъде отдадена заслужена почит и на българските композитори Парашкев Хаджиев, Георги Костов, Димитър Вълчев. На финала на вечерта всички солисти, хорът и балетът ще изпълнят заедно прочутия Годежарски хор от оперетата на Асен Карастоянов „Българи от старо време”.
А относно облеклото им – това ще бъде една от изненадите за публиката по време на концерта. Замисълът на режисьора е да бъде показано значението на Музикалния театър не само в развитието на професионалното оперетно изкуство, но и въобще в развитието на българската култура.

„Оперетата е празнично изкуство. Елате в Музикалния театър на празник!”

проф. Светозар Донев

КУПИ БИЛЕТ  28 януари, нд от 17:00

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Остави коментар

Трабва да сте логнат ,за да оставите коментар.