Пепеляшка – балет Арабеск
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (4 оценки, средно: 3,25 от възможни 6)
Loading...
Жанр:

Балет
С участието на:

Балет „Арабеск“ - Таня Кацарова, Ангелина Гаврилова, Виктория Петрова, Петя Колева, Стефка Табакова, Теодора Друмева, Андрея Андонова, Мария Касабова, Васил Дипчиков, Филип Миланов, Стефан Вучов, Валери Миленков, Ервин Есен, Светлозар Тинев, Чан Тхе Чунг и актрисата Ана Петрова
Сценография:
Екатерина Енева
Костюми:
Цветанка Петкова-Стойнова
Хореография:
Мариана Крънчева
Музика:
С. Прокофиев

Приказката за Пепеляшка е позната от столетия из цяла Европа. Историята разкрива живота на едно момиче, принудено да слугува в собствения си дом, в който живеят нейните надменни сестри и злата ѝ мащеха. Но настъпва момент, в който красивият царски бал, добрата фея и една стъклена пантофка успяват да преобърнат завинаги живота на Пепеляшка. Приказката е интерпретирана много пъти под различни форми- в театъра, операта, телевизията и киното.

В спектакъла „Пепеляшка“ танцът и театърът се преплитат, за да намерят отговори на въпросите- дали обувката става само на Пепеляшка; дали принцът би се оженил за всяко момиче, на което пантофката е по мярка; нима една обувка може да определи съдбата на една любов? В представлението на „Арабеск“ принцът се влюбва в Пепеляшка, без дори да знае дали пантофката е нейна. Той е силно впечатлен от нейната доброта и работливост, а пък тя се очарова от неговото творчество. Макар кралското общество да не иска да приме бедното момиче, любовта между двамата герои успява да възтържествува. Медувременно в спектакъла се смесват разлчини приказки и герои, което има за цел да направи танцовото представление по-интересно, разбираемо и достъпно за децата. Освен това се провокира и детското въображение чрез познати символи- тиквата се превръща в автомобил, принцът рисува графити със спрей. Тези препратки приближават приказката към съвременния свят.

В спектакъла „Пепеляшка“ се противопоставят реалното и въображаемото, живота и изкуството. Той е изпълнен с много изненади, смях, емоции и непредсказуемо развитие на така познатата и обичана приказка.

Участват

Добави коментар