Анастасия Лютова
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (4 оценки, средно: 5,75 от възможни 6)
Loading...

Анастасия Лютова е родена на 7.06.1979г. в град София. Като дете мечтае да стане пианистка. Завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов” със специалност актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Надежда Сейкова. Веднага след завършването на Театралната академия тя получава шанса си да играе на сцена. От 2002г. е в трупата на ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна, а първата ѝ роля е на Офелия в „Хамлет“, реж. Вили Цанков. През 2006 г. е поканена в представлението на режисьора Десислава Шпатова „Кафе и цигари”, което се играе в ДТ „Сълза и смях” гр. София и същата година участва в представлението на реж. Явор Гърдев „Крум” в ролята на Труда. През 2007г. играе в МГТ „Зад канала“ с ролята на Анастасия в „Летене“. Дебютът ѝ в киното е през 2006г. с главната роля на Милена във филма „Нашите лични животи“ на канадския режисьор Дени Коте. Снима се във филма „Дзифт“ и в телевизионните сериали „Тя и Той“ и „Кафе пауза“.
От февруари 2010г. Анастасия Лютова е част от трупата на Театър „София“.
Награди:
Награда ИКАР 2006г. за актьорски дебют, както и номинация АСКЕЕР за главна женска роля за ролята Мартирио в „Домът на Бернарда Алба“, режисьор Стоян Радев.
Награда АСКЕЕР 2006г. за изгряваща звезда за ролята на Боряна в „Боряна“, реж. Десислава Боева.

Съпруга е на актьора Пенко Господинов. Двамата съвместно участват в спектакъла „Паякът“, който беше отличен с две награди от Международния фестивал на камерните театри и малките форми “АртОкраина” в Санкт Петербург. Анастасия Лютова получава приз за “Най-добра женска роля”. Втората награда е за “Най-добро представление/силен театрален експеримент нa режисурата и екипа, създали представлението”. Постановката е играна не само в България, а и на сцената в Москва, Санкт Петербург и Ню Йорк.
Имат две деца.

Разговор с режисьора Крис Шарков и актрисата Анастасия Лютова

Добави коментар