Градски шум – черна кутия
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (2 оценки, средно: 5,50 от възможни 6)
Loading...
С участието на:

Спектакъл на балет „Арабеск“
Хореография:
Асен Наков, Филип Миланов
Музика:
Станислав Генадиев

Фондация „Файнакт“ и балет „Арабеск“ представят съвременния си танцов проект „Градски шум – черна кутия“. Принципът на откритата сцена е едно от основните направления в концепцията на балет „Арабеск“, предоставяйки възможност на млади хореографи да работят с професионални изпълнители. „Градски шум- черна кутия“ е представление на двама от най – интересните млади хореографи – Асен Наков и Филип Миланов и техните две отделни миниатюри – „Моето второ Аз“ и „Save the kid“.

В „Моето второ Аз“ се засяга темата за вътрешния човешки конфликт, за колебанията, за приятелството и всички компромиси, които трябва да правим, за да останем в мир със себе си и с хората, около нас. Тези проблеми се тълкуват в някои произведения от Ницше и въпросът, който се поставя е до кога е полезно да се правят компромиси и докъде може да стигнем в името на приятелството и мира. Дали това би ни помогнало или по – скоро ще ни навреди?

Миниатюрата „Save the kid“ е насочена към пубертета, като период от живота на човек, в който от дете се развива във възрастен и настъпват социалните и психологическите му промени. Преминаването през тази важна фаза на живота е изключително трудно, както за самите подрастващи, така и за околните и родителите им. Инфантилното поведение започва да отстъпва, а „танцът на хормоните“ е неконтролируем процес, който усложнява пубертета още повече. „Save the kid“ насочва вниманието предимно към моментите, които правят подрастващия щастлив, но не пропуска и тези, които го карат да изпитва негативни емоции.

В проекта “Градски шум – черна кутия” освен професионални изпълнители от балет „Арабеск“ участват ученици от Националното училище за танцово изкуство и други ученици, с изявен интерес към съвременния танц.

“Всеки човек носи проблемите в себе си и затова става на въпрос в „Моето второ Аз“. Примерно мои колеги влизат разстроени един към друг в залата на репетиция. Не са се карали, но са имали някакви спорове. Единият се извинява, другият е нацупен, третият е ядосан, а четвърти си гледа работата стриктно. И като ги събереш тези четиримата и си представиш, че това е някакъв човек в неговите лудости… Ето така се получи „Моето второ Аз“. Симбиоза между различните характери, които всеки човек има вътре в себе си. Ако всички хора са подредени и стерилни, просто няма да е интересно. „Градски шум“ е за хората, които си шумят в различни тоналности.”
Асен Наков

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и с подкрепата на Държавен музикален и балетен център – София.

1 Коментар

Добави коментар