Джина и Фидел
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (Все още не е оценен)
Loading...
Автор:

Жолт Пожгаи
Режисьор:

Жолт Пожгаи и Людмила Стоин
С участието на:

Нона Йотова, Кирил Ефремов
Сценография:
Лилия Бабунова
Превод:
Красимира Гаджокова
Фотограф:
Симон Варсано
Продължителност:
2 час(а) 20 минути

През 1974 световноизвестната, но вече оттеглила се от киното Джина Лолобриджида пристига в Хавана, за да направи интервю с Фидел Кастро. Актрисата се озовава в свят съвършено различен от това, което първоначално си е представяла – света на живеещата все още с треската на революцията Куба. А Фидел Кастро изглежда не е онзи диктатор с окървавени ръце, описван от европейските информационни агенции. Интервюто е заснето, но в крайна сметка не е излъчено никога, по нито един телевизионен канал. Защо наистина? Фидел Кастро и Джина Лолобриджида твърдят, че тази среща е изиграла изключителна и определяща роля в живота им. Какво ли се е случило там тогава между тях двамата?

Перфекционист в нещата, които прави, Джина Лолобриджида настоява сама да дублира филмите си на италиански, английски и френски. Многостранните таланти на Джина не се изчерпват само с актьорското майсторство, живописта, скулптурата и фотографията. Дълги години тя се е занимавала и с оперно пеене. Именно професионалните й умения като лирично сопрано й носят първия хонорар от 1 милион лири в киното.
Освен за Фидел Кастро, Лолобриджида прави и документален филм за Индира Ганди през 1976.
Джина Лолобриджида се надява да е наследила силните гени на леля си, живяла 113 години и обявена за най-дълголетната жена в Италия.
През 1956 Фидел Кастро се завръща в Куба, за да вдигне въстание, с 82 души. Още с акостирането си на брега, отрядът попада на правителствени войници. Кастро започва Кубинската революцията с 21 оцелели бойци.
При първите преговори между Куба и СССР през 1960, Фидел нарушава протокола с изявлението: „Момчета, ако сега не отидем да наловим риба, няма да има какво да обядваме.”
За 50 години кубинските тайни служби са осуетили 638 опита за покушение срещу Фидел. Сред най-анекдотичните са: заразен с туберкулоза водолазен костюм; пура с динамит; отрова в обувките му, която да предизвика оплешивяване; скрита в кинокамера пушка.
Фидел Кастро влиза в рекордите „Гинес” с речта си пред ООН през 1960, продължила 4 часа и половина.

Участват

Добави коментар