ДОН ЖУАН
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (Все още не е оценен)
Loading...
Автор:

опера от В. А. Моцарт
Режисьор:

Петко Бонев
С участието на:

либрето Лоренцо да Понте, диригент Георги Патриков
Сценография:
Ася Стоименова
Хореография:
Катя Богданова

МУЗИКАЛНО-ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „К. КИСИМОВ“ ГРАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО

ПРЕДСТАВЯ

Съчетание на божествена музика, завладяващи певчески изпълнения и актьорска игра, мащабна сценография – оживяваща с 3D мапинг, характерни костюми.

 

ОРКЕСТЪР, ХОР И БАЛЕТ на МДТ „К. Кисимов“

Романс, интриги, завист, хитрост, ярост… И възмездие!
Пленяващият шедьовър на Моцарт, който проследява историята на Дон Жуан, жените, които съблазнява, и отмъщението, което накрая го достига е новото премиерно заглавие на Музикално-драматичен театър „К. Кисимов“. Произведението на гениалния композитор е известно с представянето на непрестанно променящи се многопластови герои, динамичното действие и смесицата от комедия и сърцераздирателност.
В обрисовката на Дон Жуан, Моцарт излиза от комедийните рамки и затова в неговата музикална характеристика преобладават благородно-романтичните елементи.
Наричат “Don Giovanni” “велика опера”, защото геният на Моцарт съчетава блестящо светлата комедия с ужасната трагедия, която довежда Дон Жуан до трагичен край. Финалът е замислен като поука за всеки, който причинява другиму мъка и страдание. „Дон Жуан”, наречен от самия Моцарт “драма джокоза” (весела драма), безспорно е един от върховете в творчеството на композитора, съчетал ярко особеностите на драматичната и комичната опера. Цялата опера е силна психологическа драма, независимо от „комедийната линия“ в нея.
Драматургичното изграждане на творбата показва неповторимия усет на Моцарт към сценичното действие. В същото време всички музикални номера са висше съвършенство на музикалната форма, образите са ярки, релефни и живи, изваяни с неповторимо майсторство. Увертюрата на „Дон Жуан” е една от най-значимите Моцартови увертюри, а също така и едно от най-често изпълняваните негови оркестрови произведения.
Операта се изпълнява в оригинал на италиански език – със субтитри на български език.

Добави коментар