Записки на един луд
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (24 оценки, средно: 5,21 от възможни 6)
Loading...
Жанр:

Трагикомендия
Автор:

Николай Гогол
Режисьор:

Ованес Торосян
С участието на:

Георги Гоцин, Виктория Миланова
Сценография:
Пламена Дичева
Костюми:
Пламена Дичева

Състоянието в творбата е определяно от някои критици като психоза.

Класическата трагикомедия „Записки на един луд“ на руския писател Николай Гогол, е концентрирана върху живота на малкия човек в голямото общество.

В представлението се разкрива живота на един такъв този човек – Попришчин, който е пренебрегнат от съдбата, борещ се за своите мечти, идеали и любов. Той е съвсем обикновен, дори малко семпъл, но жестоко тласнат от своите собствени размисли към ръба на лудостта. В изкривената реалност, в която съществуваме, хората не се вглеждат в красотата на душата на човек, а само в матераилното му положение и мястото му в обществото. Именно този „малък“ човек съхранява истински важните неща в света и той е този, който оценява добротата, човечността, истинността, любовта и красотата. Попришчин намира своята любов и заради нея губи разсъдъка си, лутайки се някъде между несправедливостта на реалността, в която живее, и нереалния свят, който сам създава. Инстинктът му го кара да следва сърцето си и именно това го прави не „малък” човек, живеещ в голям свят, а „голям” човек, за когото светът е малък.
В „Записки на един луд“ се задава въпроса дали дневникът на този луд човек е доказателство за болната му душа, или за страданията му в едно болно общество? Безумието, обзело Гогол, ни разкрива една проста история за любовта, която може да подлуди човека.

„Такава една типично руска „тоска“ – безпокойство, съчетано с вяра в света“
Ованес Торосян

Участват

2 Коментара

Добави коментар