Концерт „Съдбата на жената“
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (Все още не е оценен)
Loading...
Жанр:

Концерт
С участието на:

френско писателско ателие “Кипящи думи“ и Клуб на Франкофонията Враца

СИМФОНИЕТА ВРАЦА

Концертът „Съдбата на жената“ съдържа арии и откъси от популярни опери, като акцентът е върху съдбата на техните героини. Творбите на Джузепе Верди, Джакомо Пучини, Джоакино Росини и Жорж Бизе, включени в програмата, са се превърнали в част от световната оперна съкровищница.
Замисълът за този концерт е на живеещата във Франция българка, диригентът Нели Пинтева – Банс. През 2016 г. тя дирижира Врачанската филхармония със солист сопраното Мирела Ябанджиева пред препълнени зали в градовете Тие, Сен Жулиен и Крюзей във Франция с концерт от увертюри и арии от прочутите опери „Травиата“, „Мадам Бътерфлай“, „Севилският бръснар“ и „Кармен“ и с интермедии от поетични текстове, вдъхновени от тази музика, написани и прочетени от членовете на писателското ателие “Кипящи думи“ от Сен Жулиен. Концертите преминават при огромен успех и получават високата оценка на публиката и на медиите.

Това окуражава Нели Пинтева – Банс да се завърне в България и да предложи на родните меломани този оригинален проект със СИМФОНИЕТА – Враца и сопраното Мирела Ябанджиева като го поднесе по случай Месеца на франкофонията и в навечерието на 8-ми март.

Необичайното в този проект са както поетичните интермедии, представени от самите автори – няколко френски поетеси, така и встъпителните думи на модератора Жози Ге преди всяка творба, в които тя разказва историята на нейното създаване, епохата и композитора.

Самата драматургия на концерта e необикновена, на 3 етапа.
Представени сa 4 стереотипа на женски фигури:

Виолета – жената, която е способна да жертва живота си в името на любовта
Бътерфлай – прелъстената и изоставена жена
Розина – младата жена, която се опълчва срещу женитба против желанието й
Кармен – символът на свободната еманципирана жена.

Добави коментар