Обединени в изкуството 4
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (Все още не е оценен)
Loading...

Проектът на Сити Марк Арт Център „Обединени в изкуството“ представя нашата национална специфика и идентичност в европейските културни процеси. Продължителността на проекта, който получи подкрепа от Националния фонд „Култура“, е шест месеца и съвпада с периода на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз. Заложената в проекта културна програма е в три основни направления – литература, кино и музика и е в съзвучие със стратегията на нашето Европредседателство.
Проектът предвижда в шест вечери – от 28 февруари до 6 юни да подчертае мястото на България в Европа, както и постиженията, таланта, новаторските търсения и творчески идеи на българските творци – писатели, актьори, режисьори и музиканти в сътрудничество и диалог с колегите им от Европа. Последното ще се постигне чрез творческото съучастие на представители на партньорските на България държави в така нареченото „трио“ (с Естония и Австрия), както и на страните, чието председателство на ЕС непосредствено предстои: Румъния, Финландия, Хърватска и Германия.
Всяка от шестте вечери на проекта „Обединени в изкуството“ ще протече в три взаимно свързани „панели“ с участието на писатели-ментори, актьори, музиканти-ментори и техни студенти, кинокритици-модератори на основната и съпътстващата филмови програми, както и чуждестранни гости от изброените по-горе държави. Привлечени са утвърдени имена като писателите Ани Илков, Ина Вълчанова, Емил Андреев, Теодора Димова, Алек Попов, Захари Карабашлиев. Сред актьорите в проекта участват студенти от класовете на Леонид Йовчев и Ани Васева. На музикалния подиум свои ученици представят проф. Венцеслав Николов, гл.ас.д-р Ангел Заберски – син, гл.ас.д-р Илиян Парасков, проф. Христо Йоцов, Рашко Младенов и Константин Цеков, Михаил Йосифов, Етиен Леви. Кинокритици-модератори ще бъдат Деян Статулов, Катерина Ламбринова, Петя Александрова, Геновева Димитрова, Тонислав Христов, Ирина Канушева.

Добави коментар