Пандора – Балет Арабеск
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (2 оценки, средно: 3,50 от възможни 6)
Loading...
Жанр:

Балет
Автор:

Спектакъл на Балет Арабеск
С участието на:

Балет Арабеск
Сценография:
Никола Налбантов
Костюми:
Никола Налбантов
Хореография:
Боряна Сечанова
Музика:
Пол ван Брюхе, Петър Дундаков

В „Пандора“авторите проектират най-актуалните проблеми на съвременното общество – превишаването на мярата, престъпването на границите и наказанието, логичен завършек на едно нарушение или ново предизвикателство. Проектът изследва мита за Пандора като рефлексия на мита за Прометей, чиито корени се губят в най-великата криза на човечеството – прехода на неговото очовечаване. „Пандора“ е мистичен спектакъл-ритуал, който превежда публиката през трансцеденталното ,несъзнавано ниво на човешкия архетип.

Спектакълът разказва историята на Пандора в седем картини – Пандора, седемте смъртни грехове и тяхната проекция в нейното съзнание. Пандора – коя е тя?. Защо не я чувахме досега? Приемахме ли я за даденост….очевидно, но тя не ни обвинява за това. Тя е една от нас смъртните, тя е първата смъртна жена, майката на първото родено дете. За първи път чуваме гласа на Пандора, която разказва на нейната дъщеря своята история – коя е тя и за какво е тук? “Светът е нещастен – аз ли го направих?”

Международният проект „Пандора“ провокира не само с идеята си, но и с отворената формула за участници от различни изкуства, държави, традиции и светогледи. Българските фолклорни гласове предизвикват холандския композитор Пол Ван Брюхе да интерпретира световния мит за Пандора през тембрите на балканите.Tова е един спектакъл, който прехвърля мостове между минало и съвременност, спектакъл който съчетава българското с европейското, елинското с постмодернизма.

Участват

Добави коментар