Последната тайна на Фреди Меркюри
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (19 оценки, средно: 4,79 от възможни 6)
Loading...
Жанр:

Драма
Автор:

Ирина Гигова
Режисьор:

Съни Сънински
С участието на:

Свежен Младенов, Анатоли Лазаров, Георги Златарев, Мариана Жикич, Донка Аврамова - Бочева, Лиляна Шомова
Сценография:
Невяна Кавалджиева
Костюми:
Невяна Кавалджиева
Хореография:
Мила Искренова
Музика:
Тодор Стоянов
Фотограф:
Емил Добрев
Продължителност:
1 час(а) 30 минути
Възрастово ограничение:
+ 12 г.

В „Последната тайна на Фреди Меркюри“, авторът Ирина Гигова успява да предизвика интерес не само заради уникалността на постановката, а и защото в нея се разкриват интересни факти за живота на вокалиста на рок – групата „Queen“ – Фреди Меркюри.
Сюжетът на спектакъла ни въвлича в изпълнения със съмнения и тайни живот на една от най – загадъчните музикални звезди на 20 век. Историята е за двама емигранти – Фреди и Нуреев, чиито слава и успех приемат за даденост, а пък те, от своя страна, са пагубни за тях. В същото време хомосексуалността им ги прави още по – податливи и уязвими пред медиите и обществото. Постановката е за въображаемата им последна среща, когато Фреди е вече болен от СПИН. Той предлага на Нуреев, този път да живеят по техен собствен начин, да съзададат своя собствена история, която да бъде публикувана след негова смърт и чрез която да манипулират медиите и обществото.
„Последната тайна на Фреди Меркюри“ е едно пътуване през истина и лъжата, през любовта и омразата, през въображаемото и реалното… през живота на една огромна рок легенда.

Награда на журито за цялостен спектакъл и наградата на публиката на IV-ото издание на Европейски фестивал на пътуващия театър във Сливница (2018)

„Столичният театър „Възраждане“ се сдоби със спектакъл, за когото билетите вече са кът. След премиерата на „Последната тайна на Фреди Меркюри“ феновете на вокалиста на „Куин“ имат ново място, където да си спомнят за него по различен и забавен начин. Авторът на пиесата, Ирина Гигова, гради сюжета около една догадка – единствената обща снимка на Меркюри и Рудолф Нуреев е крехкото доказателство, че между двамата може би е „имало нещо“. Повечето биографи отричат връзката, но по света още шушукат, че и рокаджията, и балетистът умират един след друг от СПИН. А догадката тук е превърната в художествена измислица, за да се изключи любовният шанс. Или по – скоро да се даде изборът в ръцете на Фреди – може би „да“, но коварният вирус… Не това обаче е есенцията на спектакъла, режисиран от Съни Сънински. Там е и Фреди – могъщият магьосник от сцената (Анатоли Лазаров), и ранимият, истинският Фарук Булсара (Свежен Младенов), останал загадка за медиите. Две личности в един човек, две истини за един гений, събрани в обща изповед пред друг бог на сцената, Нуреев (Георги Златарев) – любопитно решение сред декорите на Невяна Кавалджиева и оригиналната музика на „Куин“…
В. Цветкова, в – к „Труд“

Участват

2 Коментара
  • Диди

    Много хубава постановка и страхотни актьори. Силно препоръчвам!

  • Иван

    Един от най-смислените спектакли, който съм гледал, с много интигуващ сюжет и интересни факти за Фреди. Заслужава си да се види.

Добави коментар