Майстора и Маргарита – Булгаков и властта!
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (Все още не е оценен)
Loading...
От Лиза Боева:
Много близко ми е разбирането на Едуард Лимонов за пошловатата „масова култовост“, обвиваща „Майстора и Маргарита“ (от отпечатването на романа през ’67-ма до днес). В „Свещени чудовища“ Лимонов обяснява защо баш на „средния читател“ (т.е. на читателя със среден вкус) така се харесва тази книга: в опростен вариант тук се разкрива един от най-великите конфликти в историята на световната култура – не, не става дума за конфликта между твореца и властта, а (отиваме много по-високо) за спора между Христос и Пилат.
В книгата има откровено слаби глави, откровено пошли места (целият гол полет на Маргарита, да речем, преписан от мережковския „Леонардо“) – всичко това Булгаков добавя именно за читателите с масов вкус, за читателя Сталин.
**
„Майстора и Маргарита“ е изключителна книга, гениална книга, защото представя (както виждаме – и предвещава) вярата, че злото може да твори добро.
Ето защо, струва ми се, е важно да говорим за романа на Булгаков именно сега.
Лекцията ще бъде на 20 ноември  (неделя) от 11 ч. в Малък градски театър „Зад канала“. Илюстриращи откъси от „Майстора и Маргарита“ ще чете/играе Ицко Финци.

Добави коментар