Сексът-начин на употреба
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (12 оценки, средно: 4,50 от възможни 6)
Loading...
Автор:

по Дарио Фо и Франка Раме
Режисьор:

Николай Волев
С участието на:

Кристина Топалова
Сценография:
Николай Волев
Костюми:
Николай Волев
Хореография:
Семир Алкади
Музика:
Нина Симон, Mahala Rai Band, Евгени Димитров-Маестрото

Творбата на нобелиста Дарио Фо и неговата съпруга, Франка Раме, е била заклеймена като нецензурна в родната им Италия по време на първото правителство на Берлукони. Според ресорните държавни служители спектакълът, основан на сензационната книга на Якопо Фо – „ДЗЕН И ИЗКУСТВОТО ДА ПРАВИМ СЕКС”, заплашвал да „наруши общественото благоприличие, като тласне публиката към безсрамно поведение по отношение на секса.” Неустоимият комедиен стил на авторите привлича създателят на две от най-успешните български кинокомедии, „ДВОЙНИКЪТ” и „ГОСПОДИН ЗА ЕДИН ДЕН”, да постави скандалния текст на българска сцена.

АКТРИСАТА: Тази вечер ще си говорим за Любовта. Но как да поддържаме огъня в нея? Защо всички онези прекрасни любови, които изживяваме, и които си мислим, че ще продължат вечно, изведнъж – просто ей така  – се скапват и умират?! Обаче за секса знаем всичко. Защото има откъде да го научим – от вестниците, списанията, киното, телевизията, театъра… Сексът буквално ни залива отвсякъде и всички се мислим за експерти. Да, бе, да!

Николай Волев преди театралната си авантюра: Пристрастен съм към любовта и секса

Кинорежисьорът поставя на сцена скандална пиеса

Кинорежисьорът Николай Волев , който стои зад някои от най-касовите български филми като „Господин за един ден”, „Двойникът”, „Маргарит и Маргарита”, щурмува театралната сцена. Скандалната пиеса „Сексът – начин на употреба” ще се играе предпремиерно на 3 октомври, а официалната премиера е на 5 октомври в „Сити Марк Арт Център” /бившето кино „Левски”/. В спектакъла младата актриса Кристина Топалова ще се превъплъти в 27 образа.

Г-н Волев, правите изненадващ ход – защо решихте да се захванете с театър, какво провокира любопитството ви?
Обичам разнообразието, а любопитството ми към всякакви видове и форми на изкуството продължава да не ми дава мира. Пиесата „Сексът – начин на употреба” от Франка Раме ме заинтригува още преди 12 години, но досега все имаше някаква пречка да не осъществя поставянето й на сцената. А пък театърът предлага чудесни възможности за работа с актьори – любима съставна част от основната ми страст, киното.

А защо избрахте скандалната пиеса „Сексът – начин на употреба”, която е била цензурирана в Италия?

Пристрастен съм към любовта и секса откакто се помня. Авторката на пиесата разказва със средствата на комедията за личните си преживявания и вълнения, свързани с най-интимната ни същност. При това без нотка на лицемерие или фалшив свян. Някои хора намират за скандално наричането на нещата от живота с истинските им имена. За мен обаче няма нищо срамно в нейния текст, изпълнен с откровенията на девойка, жена и майка за вулвата, клитора, мастурбацията, точката Г, еякулацията, оргазма и всички останали подробности от „пейзажа” на човешката сексуалност.

Имате афинитет към провокацията и скандала, които често са на ръба. Това ли е пътят за зрителски успех – вашите филми са едни от най-гледаните в българското кино въобще?

Да се движа „по ръба на бръснача” ми доставя изключително удоволствие. Може би тъкмо заради опастностите, свързани с риска от провал или падение. Да играя на сигурно никога не ме е привличало – предизвестените успехи са ми скучни. Явно тръпката от опасностите е моята основна движеща сила. А смелостта да се изправям срещу непревземаеми наглед „крепости” ме докарва до тъй желаните от мен многократни, нескончаеми духовни оргазми.

С какво ще скандализирате публиката в този сексуално насочен спектакъл?

Вероятно ще има скандализирани хора или институции, но смятам, че те трябва да потърсят причината за това в самите себе си. Не сексът, а лицемерието и отказът от откровеност на тази тема са срамни – както за отделния човек, така и за обществото ни.

Казвате, че лицемерието по отношение на секса ви възмущава, докъде ще стигнете в постановката?

„Всичко докрай!” цял живот е мой неотменен девиз.

А не се ли страхувате, че може да настроите срещу себе си пуританите?

В изкуството който се страхува от каквото и да било, няма място в него. В журналистиката – също. Пък и в живота… А за пуританите става дума и в пиесата. Като причинители на смъртта на не една и две жени – заради обстоятелството, че природата не ги е дарила с девствена ципа и единствено по тази причина векове наред се били изгяряни на кладата.

Много актриси са се страхували да пресъздадат скандалния текст на пиесата, това не ви ли обезкуражи?

По природа съм упорито вярващ наивник и това не веднъж и дваж ме е спасявало от обезсърчаване. А отказът от предизвикателството да изиграеш на сцената цели 27 роли в разстояние на час и половина просто не се побира в ума ми.

С какво спечели доверието ви младата Кристина Топалова?

С желанието си да приеме от мен „назаем” липсващата й доза смелост. С безрезервната си всеотдайност на актриса по душа, не само по образование. С ума си. С неизчерпаемата си енергия. С възхитителното си чувство за хумор. С готовността си да възриеме точността като висша проява на уважение към работата. С щедро надарената си природа на танцьорка и певица…

Изневярата ви с театъра означава ли, че сте приключил с киното?

Ни най-малко. Преди да започнем репатиците на „сексуалната” пиеса написах сценарий за игрален филм. Очаквам с нетърпение резултата от конкурсната сесия на Националния филмов център и успоредно с това вече търся финанисране за новия си кинопроект.

Добави коментар