Открита Арт сцена на Шипка
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (2 оценки, средно: 5,00 от възможни 6)
Loading...
Град:
София
Адрес:
ул. Шипка №34 (РКИЦ), София
Местоположение:
Имейл:
art_tethre91@abv.bg
Телефон:
0895 43 78 22
Директор:
Милена Червенкова
Работно време на касата:
Понеделник - събота: 17:00 - 19.30 часа
Неделя от 10.00 - 13.00 часа
Телефон на касата:
0895 43 78 22
За групови посещения:
0895 43 78 22

APT Театър е българска професионална театрална трупа. Създадена е през 1992 г. в гр. София от актрисата Милена Червенкова, драматурга Сергей Литвиненко, композиторът Нивелин Мирков и артистът Георги Златарев. Базата на театъра е в РКИЦ, ул.”Шипка” 34 – за периода 1992 – 2009 г. и в Учебния Драматичен театър на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” за периода 2009-2016 г. От октомври 2016 г. Арт театър се завръща в РКИЦ. Съвместно основават Открита Арт сцена на Шипка и Кафе-театър 50. Мениджър на Арт сцената е Милена Червенкова.

През годините в APT Театър са работили повече от седемдесет артисти и режисьорите Бойко Илиев, Съби Събев, Иван Кондов, Надя Асенова, доц. Александър Илиев, Димитър Стоянов, гост-режисьора от ТЮЗ-Москва проф. Александър Великовский, проф. Надежда Сейкова, Явор Костов и др. До момента са поставени 52 постановки. Общият брой на изиграните спектакли в София, страната и чужбина е 2130.

Репертоарът на APT Театър за деца се базира на световна класика за деца и юноши като:
„Пипи Дългото Чорапче” – мюзикъл по Астрид Линдгрен.
„Житената питка” – от Сергей Литвиненко.
„Снежната кралица” от Евгений Шварц.
„Спящата красавица” от Рада Москова.
„Тайната на Златното ключе” по Ал. Толстой.
„Магьосникът от Оз” по Баум и Волков.
„Любовта на трите портокала” – комедия дел арте по Карло Гоци.
„Необичайната Червена Шапчица” от Камен Коев.
“Меко казано” – по Валери Петров.
“Вълшебник-приятел” – мюзикъл от Сергей Литвиненко и Нивелин Мирков.
“Чудната история за любовта, която прави чудеса.. или къде се дяна Коледата.”- авторски спектакъл на Здравко Здравков и Милена Перпелиева. “Принцесата и свинарят” – по приказката на Андерсен и др.

През годините APT Театър и дългогодишният партньор – Руският културно-информационен център, организират и провеждат едни от най-хубавите празненства по случай Нова Година в София.

APT Театър е един от малкото театри, които е включвал в репертоара си поетични спектакли:
„Граблива вечност” по стихове на младия сръбски поет Милан Благоевич.
„Новият храм” по стихове на Георги Драмбозов.
„Така съм орисан” по стихове на Атанас Коев.
„Дон Кихот и приятели” по стихове на Валери Петров, Атанас Коев, Георги Драмбозов и Сергей Литвиненко. “Добри думи” – по стихове на Сергей Литвиненко.

В репертоара на APT Театър за възрастни е била и постановката: „Скъпа Елена Сергеевна„ от Л. Разумовская, постановка Димитър Стоянов. В ролята на Е. Сергеевна се изяви на гастрол чудесната българска актриса Виолета Гиндева.

От 1997 г. APT Театър работи с руския режисьор и педагог проф. Ал. Великовский . Заедно създават следните спектакли:

„Малкият принц” по Екзюпери (1997г.)
„При закрити врати” от Жан Пол Сартър ( 1998г.)
„Пушкин…. Анджело” по Пушкин и Шекспир (1999)
„Кучета” от Л. и А. Чутко (2004г.). Този спектакъл е селекциониран за участие в Международния театрален фестивал в Авиньон, Франция през юли 2005 г.
Представлението е подготвено и изиграно изцяло на френски език. APT Театър участва в пълната програма на фестивала – от 8-ми до 30-ти юли 2005г.

Международни разменни гастроли:
1996 г. – гастрол на APT ТЕАТЪР на сцената на Московский театр кукол със спектаклите „Игра на война” и „Пипи Дългото Чорапче” изиграни на руски език .МТК гостува месец по-късно в София.
1998 г. – гастрол на APT ТЕАТЪР във ВГИК „Сергей Герасимов” – Москва със спектаклите „Малкият принц” и „Пипи Дългото Чорапче”. След един месец визитата връща в София Театър — студия от абсолвенти на проф. Алексей Баталов.
2002 г. – гастрол на Държавен Академичен Централен Куклен Театър „С.Образцов” на сцената на НТ „Иван Вазов”, ДТ- Бургас, ДТ- Ямбол и Дом на културата – Козлодуй. Месец по-късно APT ТЕАТЪР гостува в театър „Образцов” със спектаклите „Малкият принц” и „Тайната на Златното ключе”. Двустранният проект е под почетния патронаж на Вице-президента на България ген. Ангел Марин.
2003 г. – Гастрол на APT ТЕАТЪР на сцената на театър „Теремок” – гр. Саратов със спектаклите „Малкият принц” и „Тайната на Златното ключе”. По-късно с.г. саратовци гостуват на APT ТЕАТЪР в РКИЦ.

Сезон 2006-2007 е 15 юбилеен за АРТ-ТЕАТЪР. В него се създават спектаклите: “Греховната любов на Зографа Захарий” от Павел Спасов, режисьор – доц. Никола Гълъбов, “Снежната кралица” по Евгений Шварц, режисьор Камен Коев и “Там на Изток …Турандот” от Константин Лаков, режисьор Съби Събев. Последният спектакъл е създаден със съдействието на Министерството на културата. С него АРТ Театър кандидатства отново успешно за участие на световния театрален фестивал в Авиньон-2008, но за съжаление финансови бариери попречват на АРТ театър да играе за втори път на сцените на фестивала в Авиньон.

През декември 2009 г. АРТ ТЕАТЪР прави гигантската крачка от “Шипка” 34 /РКИЦ/ до “Раковска” 108А /НАТФИЗ/ с постановката “Как господин Мокинпот се спаси от нещастието” от Петер Вайс. Режисьор е Явор Костов.
През 2012 г. – по повод 20-Годиншния си юбилей АРТ ТЕАТЪР създава Шекспировата комедия “Напразни усилия на любовта” – под вещата режисура на проф. Надежда Сейкова. През следващият сезон младият талантлив драматург Стефан Стоянов пише специално за трупата на АРТ ТЕАТЪР своята самоубийствена комедия “Една крачка напред”. Постановката е реализирана при нас от Камен Коев.
От октомври 2016 г. АРТ ТЕАТЪР отново се завръща в РКИЦ на “Шипка” 34 и след сериозен ремонт играе на любимата си сцена. Съвместното “отроче” на РКИЦ и АРТ ТЕАТЪР – Открита Арт сцена на Шипка – Официално отваря врати на 26 септември 2017 г. с премиера на авторския спектакъл на нашия руски режисьор проф. Александър Великовский /Москва/ – “Господин, сеньор, Дон Жуан!” – по мотиви от пиеси на Леонид Жуховицкий. От три месеца е създаден и приема своята публика и Кафе-театър 50 – в рамките на Открита Арт сцена на Шипка. АРТ ТЕАТЪР го открива със своето шоу “Артисти пеят за любов!” – по сценарий на Яна Добрева.

За една година по покана на АРТ ТЕАТЪР в Открита Арт сцена на Шипка са гостували театрите от: Смолян, Шумен, Пазарджик, Казанлък, както и няколко независими проекта. От март 2017 г. се създава и детска Арт-студия към Открита Арт сцена на Шипка – за деца 0т 5 до 12 години.

Добави коментар