Представяме Ви носителите на наградите „Аскеер“ 2018

 

Аскеер 2018

Аскеер 2018

На 24 май Фондация „Академия Аскеер“ за 28-ми път връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон.

Престижните статуетки вече са в ръцете на големите победители. Изключително успешен театрален сезон се оказа за актьора Захари Бахаров. Той получи „Аскеер“, след „Икар“-а, за водеща мъжка роля за моноспектакъла „Чамкория“ по романа на Милен Русков, реж. Явор Гърдев в Театър 199 „Валентин Стойчев“. Призът за водеща женска роля отиде при актрисата Мария Стефанова, която се завръна след 25 години на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. Тя бе отличена с „Аскеер“ за ролята ѝ на А в „Три високи жени“ от Едуард Олби, реж. Стефан Спасов.

В категория Поддържаща роля победителите са в постановки на Бина Харалампиева – Ана Пападопулу за „Лисичета“ от Лилиан Хелман в Народния театър и Малин Кръстев за „Зимата на нашето недоволство“ по романа на Джон Станбейк в МГТ „Зад канала“.

„Аскеер“-ът за най-добро прдставление отиде при „NEOдачници“ на режисьора Иван Панталеев, който спечели награда за режисура. В категория Изгряваща звезда отличен бе Веселин Петров за ролите си на Труфалдино и Панталоне в „Кралят Елен“ по Карло Гоци.

Марина Райчинова грабна статуетката за сценография за спекталъла „Франкенщайн“ от Ник Диър на Стайко Мурджев в Театър „София“. За музиката в представлението „Аскеер“ получи Петър Дундаков.

Победителят в категория Костюмография стана Нина Пашова за два спектакъла в Народния театър – „Калигула“ от Албер Камю на Диана Добрева и „Три високи жени“. Оля Стоянова взе наградата за съвременна българска драматургия за пиесата си „Цветът на дълбоките води“.

Голямата награда “Аскеер” за цялостен принос към театралното изкуство бе връчена на актьора Васил Михайлов.

Честито на всички победители!

25.5.2018
 

Добави коментар