Рейс
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (9 оценки, средно: 4,89 от възможни 6)
Loading...
Жанр:

Комедия
Автор:

Станислав Стратиев
Режисьор:

Здравко Митков
С участието на:

Мартина Вачкова, Тончо Токмакчиев, Йоана Кирчева, Антъни Пенев, Асен Данков, Адриан Филипов, Георги Енчев
Сценография:
Петър Митев
Възрастово ограничение:
+ 12 г.
Гледайте на:

 

Девет души на път за центъра на града изведнъж осъзнават, че никога няма да стигнат до мястото, на което отиват. Страхът и паниката от предстоящата им смърт изправят пред тях въпроси, несъответствия и парадокси, които стигат от центъра на суматохата и абсурда до универсалните питания за природата на човешката душа.

Написана през 1980 г., с премиера през същата година в Сатиричния театър (постановка: Младен Киселов), „Рейс“ е една от най-поставяните български пиеси. За режисьора Здравко Митков това е шестата интерпретация на текста – от първата му реализация през 1984 г., следва задграничен дебют в САЩ, до предпоследната му постановка през 2015, в която Марта Вачкова играе специално адаптирана за нея мъжка роля, позната на театралната публика от емблематичното изпълненение на Георги Парцалев. С Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ Здравко Митков дестилира задълбочените си изследвания по драматургията на Стратиев, предлагайки шедьовър на българската сатира с „Рейс“.

„Станислав Стратиев сякаш не пише комедии, а горчиви хроники на живота ни. А ние вече толкова години се смеем гръмко над ситуациите и героите му, но все не успяваме да кажем „сбогом“ на описаното и престраданото от него. Ето ни и днес – изправени пред все така горчиви въпроси: Защо пиеса, написана като езоповска критика към живота ни в тоталитарното общество е така актуална и днес?! Защо мислим и действаме в мрачните и нечовешки клишета на тоталитаризма? Защо тоталитаризмът е в самите нас? Защо е така жестоко втъкан в народопсихологията ни и непрекъснато и успешно се самовъзпроизвежда като срамна национална болест? Това са днес важните теми в стресиращия фарс на Стратиев „Рейс”. За мен това е трилър, заплетен в мрачните парадокси на морално деформираното ни общество. Щом и днес пътуваме по извратения рейс на изпуснатия от контрол национален автобус. Този фатално съвременен фарс е сред най-тъжните сатирични прозрения на Станислав. Пожелавам на всички приятно пътуване!”

Здравко Митков

Добави коментар