Великденско вино
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (9 оценки, средно: 4,56 от възможни 6)
Loading...
Жанр:

Драма
Автор:

Константин Илиев
Режисьор:

Весела Василева
С участието на:

Свежен Младенов, Йордан Ръсин
Сценография:
Весела Василева, Борислав Тонев
Фотограф:
Георги Златарев
Продължителност:
1 час(а) 20 минути

В постановката „Великденско вино“ се разглежда темата за предателството на Васил Левски по един много специфичен начин и с различна гледна точка.
Действието се развива навръх Великден в църквата Света Богородица в Ловеч, където поп Кръстьо Никифоров е приготвил свято причастие. Никой обаче не посещава църквата и освен свещеника, в нея е само неговия ням клисар Гечо. Попът се съмнява, че виното в причастието му е отровно, защото е обвинен в предателство на Васил Левски на турците и всички ловешки граждани искат да му отмъстят. Самотният празник е повод свещеникът да се върне към славното и страшно време на залавянето на Апостола и да изрече пред немия си слуга своите обвинения към ловешките комитетски дейци.
Представлението се опитва да намери отговора на въпросите дали такъв човек- човек на вярата и доброто, би предал Васил Левски? Къде духа му е пречупен и къде душата се оказва по- слаба от характера? Във „Великденско вино“ чувството за вина разяжда отвътре човешката душа и започва да я руши пагубно.

“Текстът е изключителен. Той е всичко, което трябва да бъде един истински драматургичен текст – загадъчен, ироничен, мрачен, красив. Представлява една сплав между конкретика и метафорика и може да се оприличи на много малко превозно средство, снабдено с ракетен двигател, просто ускорението е мълниеностно”
Весела Василева

Участват

1 Коментар
  • Valya63

    Очарована съм от актьорския талант на Свежен Младенов.За втори път гледам постановка с негово участие .Трудни роли -перфектно изпълнени.
    Адмирации!

Добави коментар