Лодка в гората
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (2 оценки, средно: 5,50 от възможни 6)
Loading...
Автор:

Николай Хайтов
Режисьор:

Мариус Куркински
С участието на:

Александър Димов, Владимир Зомбори, Луиза Григорова-Макариев, Владимир Димитров, Александър Кадиев
Сценография:
Петя Стойкова
Костюми:
Петя Стойкова
Музика:
Мартин Каров
Фотограф:
Симон Варсано
Продължителност:
1 час(а) 20 минути

Николай Хайтов е един от най-ярките български автори, оставил след себе си много разнообразни по жанр и тематика творби. Автор е на изключителните „Диви разкази“ и по негов сценарий са създадени филмите „Козият рог“, „Мъжки времена“, „Изпит“ и други.
Сюжетът на пиесата „Лодка в гората“ е като пъзел от три части, които трябва да се съберат в едно, а всяка част носи със себе си отделна човешка история. Те ни представят различни човешки съдби, но същевременно свързани помежду си чрез добротата, човечността и милосърдието. Това са истории на малките хора, хората от село, които живеят скромно и примирено. Дълбоко в себе си обаче те са мечтатели, бунтари, идеалисти, готови да постигнат всичко с труд, но в същото време и подчинени на властта. Това са хора, които умеят да живеят с природата, да страдат с болките на животните и да оцеляват, въпреки нелеката си съдба. Тяхното спасение е лодката в гората, но тя стои закотвена в земята и не може да отплава.
Пиесата напомня, че човек не трябва да съди хората, без да познава техните мъки, че всеки притежава различен мироглед и има право на това, че лошото никога не възтържествува, но винаги се връща обратно. „Лодка в гората“ вдъхва вярата, че положителната промяна винаги е възможна и никога не е късно за нея.

„Ако трябва да напиша няколко „божи заповеди“ към писателя, бих ги съставил така:
Първа заповед: Обичай хората въпреки техните грехове и се опитвай да откриеш в тях неповторимото, красивото, човечното, чудесното. Ако не го откриеш – измисли го!
Втора заповед: Вярвай в оправянето на света, въпреки всички „доказателства“ на историята в обратното.
Трета заповед: Бъди наивен и вярвай на човека, а не на очите си, ако виденото с очите те кара да отвръщаш лицето си от него.
Четвърта заповед: Бъди верен на себе си и на истината, в която вярваш. Не блудствувай и не пиши за неща, които не лежат на сърцето ти, и не забравяй, че изкуството, за разлика от жената, се оплодява само от сърдечната любов. Така че допирай се до темата само когато я обичаш.
Пета заповед: Не се възгордявай.
Шеста заповед: Не избягвай страданието, защото през страданието минават всичките пътища на творчеството.“
Николай Хайтов

„Има нещо, което свързва актьора режисьор с покойния писател. Невидимо е, но се усеща. Може би мъка някаква по обруления българин – не по тариката, от когото спасение няма, а по онзи, обикновения, който може да работи и без пари, защото така му харесва. И по другия, който се осмелява “да излезе от окопа”, “да ритне паницата” и да си излее душата… „
Вестник “Труд”

Участват

1 Коментар
  • Лорчето

    Изключително смислен спектакъл! Актьорите са великолепни, а играта им е блестяща. Трябва да се гледа непременно

Добави коментар