Отвъд ограниченията
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (1 оценки, средно: 6,00 от възможни 6)
Loading...
Режисьор:

Цвета Балийска
С участието на:

Цветина Матова, Пламен Петков, Звездомира Георгиева
Музика:
Константин Кучев, Диригент: Цвета Балийска

Заповядайте на новия интерактивен спектакъл “ОТВЪД ОГРАНИЧЕНИЯТА” на Playback театър „Тук и сега” в две премиерни представления- едновременно на живо и чрез онлайн стрийминг в zoom.

Темата на спектакъла обхваща настоящата критична ситуация на световна пандемия. Спектакълът търси своя материал в чисто човешките реакции в моменти на ограничение и фрустрация, но и в новия поглед и способност те да се превърнат в градивна структура. Акцент в тематиката на представленито e умението да отидеш “отвъд ограниченията” и да изградиш основа за нови, успешни житейски практики.

За изграждането на “Отвъд ограниченията”, Театър “Тук и Сега” ще проведе предварително проучване за събиране на 3 истински вдъхновяващи истории на реални хора, разказващи за преодоляването на страха и отчуждението по време на пандемия. Авторите на трите най-вдъхновяващи истории ще бъдат заснети в кратки интервюта, които ще положат началото на представлениeто.

Представянето на спектакъла ще комбинира изпълнение на живо и онлайн стрийминг, осъществен в реално време с хора от цял свят. По време на представленията екипът ще взаимодейства едновременно с двете аудитории. Визуалните материали и включванията на публика и актьори ще бъдат излъчвани на мултимедиен екран – част от сценографията на сценичното пространство. Комуникацията с двете аудитории ще бъде ръководена от Диригента на спектакъла. В допълнение към стандартните изразни средства на актьора – слово, танц, всеки от тях ще разполага с лична камера, чрез която да се включва директно в онлайн платформата, в която се излъчва представлението /Zoom/.

Освен това „Отвъд ограниченията“ ще свърже семейства, разделени от местоживеенето си, които ще могат да присъстват в едно и също време и пространство и да споделят преживяването и историите си.

Режисьор и диригент: Цвета Балийска

Музикант: Константин Кучев

Актьори: Цветина Матова, Пламен Петков, Звездомира Георгиева

PLAYBACK театърът е интерактивна импровизационна форма, която възниква и се интерпретира “тук и сега”, с участието на артистите и публиката. Актьорите импровизират, изигравайки разказани от зрителите лични истории, следвайки строг ритуал и рамка. Представлението и общуването с публиката се ръководи от така наречения Диригент – Режисьор, който разговаря с публиката, въвлича я в участие, създава атмосфера на доверие и режисира актьорите, използвайки кодови названия. Актьорската игра е съпроводена от изпълнявана на живо музика, отново с импровизационен характер.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, в партньорство с Театър Възраждане и Н.Ч.“Н. Хайтов“.

 

Повече за „Тук и сега“ и Playback театърa:

Playback театърът е импровизационен театър, който играе историите на хората от публиката. Всичко на сцената е спонтанно- диалогът, изиграването, музиката. Това е преживяване, което трудно може да бъде разказано, защото всяко представление е уникално и всеки зрител го преживява индивидуално. 

През 2021г. се навършват 46 години от създаването на Playback театъра.
Световната му история е богата и мащабна,
има хиляди групи по целия свят. „Тук и сега“ е първата професионална българска група, член на International Playback Theatre Network и двигател на развитието на playback театъра в България. Основан е през януари 2013г. от Цвета Балийска- актриса, акредитиран playback преподавател, психодраматист, режисьор и член на борда на директорите на Center for Playback Theatre (САЩ). Цвета е обучена от създателя на playback театъра- Джонатан Фокс (USA). Тя е първият представител на България на международно събитие- European Playback Theatre Gathering в Амстердам- ноември 2014г
„Тук и сега” има над
350 представления на различни локации в София и страната, пред разнообразна публика. Участва в можество фестивали, конференции и форуми. Организира уъркшопи, курсове, фестивали и разпространява playback театъра в България.
,„Тук и сега” са селектирани да играят на междунард
ния форум „European Plauback Theatre Gathering” 2017 в Будапеща, Унгария, както на International Playback Theatre Conference, India, Бангалор и са организатори и домакини на „European Plauback Theatre Gathering” 2021, който ще се случи в София.

Добави коментар