Лив Щайн
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (1 оценки, средно: 5,00 от възможни 6)
Loading...
Жанр:

Драма
Автор:

Нино Харатишвили
Режисьор:

Крис Шарков
С участието на:

Анастасия Лютова, Василена Атанасова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Пенко Господинов
Сценография:
Чавдар Гюзелев
Костюми:
Илияна Кънчева
Музика:
Асен Аврамов
Фотограф:
Симон Варсано
Продължителност:
1 час(а) 50 минути

В модерната психологическа драма „Лив Щайн“, авторката Нино Харатишвили разказва историята на една гениална пианистка, чиято съдба, както на всеки човек на изкуството, е предопределена да бъде различна. Лив Щайн е преуспяла в своята музикална кариера, но не и в личния си живот. Твърде ранната смърт на потайният ѝ син, я кара да се откаже от собствената си идентичност и от всичко, което е било част от живота ѝ – кариера, брак, музика. Неочаквано в дома на семейството на Лив пристига загадъчната студентка Лоре, която иска да се обучава от известната пианистка. Талантливата Лоре измисля история, че е познавала покойния син на семейството и може да разказва за него, но в замяна на това, иска да получава уроци по пиано. За съкрушената майка това предложение е лъч светлина в сивото ѝ ежедневие. Лив се съгласява на сделката и изобщо не подозира, какво се крие зад нея. Коварният план, който крои студентката, е да се обучи от гениалната Лив, да разбие нейното смейтвото, да вземе славата, бъдещето и живота ѝ. Това, което се случва, променя живота не само на Лив, а и на всички хора около нея. Всички действия водят до страшна семейна драма, в която е трудно да се определи кой е победител, и кой е победен.

„В „Лив Щайн“ от Нино Харатишвили съвременният човек е вгледан в руините на личния си живот; прескачащ между илюзии и истина в търсене на идентичност; фиксиран в успеха в кариерата си не като осигуряване на социален и материален статус, а като осребряване на изначална и неутолима липса; осмислящ ценноста си на изчезващ европейски артист. Всичко това в една нова пиеса от началото на 21-ви век, напомняща на важни образци от театъра на съпреживяването на 20-ти век. “
„Лив Щайн” е история за атрофиралия човек, вкопчен в успеха като единствена спасителна връв и надежда. Човекът, който със съзнателните си изброи и горделивост води до деградацията не само на своята личност, но и тази на своите деца и близки. Но това е също и история за човека на изкуството, белязан да бъде различен, да търси непрестанно баланса между личния и професионалния живот, да бъде отдаден на своето творчество.”
Крис Шарков

„В основата на сюжета не стои действителен случай. Проблемът, който пиесата поставя, е за едни хора, отдадени на изкуството. Това са хора, които се занимават с музика и успехът в кариерата, стопроцентовата отдаденост на творчеството и на изкуството неминуемо води до там, че трябва да платиш цената за този успех. И неминуемо отнема нещо – останалата част от живота.“
„Въпросите, които без да искаме си поставяме, работейки по този текст, са какви родители сме всъщност и как децата ни един ден ще мислят за нас”
Анастасия Лютова

Пиесата „Лив Щайн” е отличена с голямата награда на Фестивала за нова драматургия в Хайделберг през 2008 г.
Спектакълът е с 4 номинации ИКАР 2016 от Съюза на българските артисти:
Водеща женска роля: Анастасия Лютова за Лив Щайн в “Лив Щайн” от Нино Харатишвили, реж. Крис Шарков.
Поддържаща женска роля: Весела Бабинова за Лоре Левин в “Лив Щайн” от Нино Харатишвили, реж.Крис Шарков
Режисура: Крис Шарков за “Лив Щайн” от Нино Харатишвили
Сценография: Чавдар Гюзелев за “Лив Щайн” от Нино Харатишвили

Участват

Добави коментар