Шведска защита
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (9 оценки, средно: 4,78 от възможни 6)
Loading...
Жанр:

Трилър
Автор:

Жорди Галсеран
Режисьор:

Бина Харалампиева
С участието на:

Петър Калчев, Атанас Атанасов, Пенко Господинов, Василена Атанасова
Сценография:
Петя Стойкова
Костюми:
Петя Стойкова
Музика:
Асен Аврамов
Превод:
Нева Мичева
Фотограф:
Иво Хаджимишев и Симон Варсано
Продължителност:
1 час(а) 50 минути

„Шведска защита“ е една от най-гледаните пиеси в Европа, като е поставяна в повече от 25 страни. Дебютира в България през 2008г. в МГТ „Зад канала“.

Оригиналното заглавие на пиесата е „Методът Грьонхолм“, по името на шведски психолог, автор на специфична техника за подбор на персонал. Именно на този метод са подложени четиримата герои в спектакъла „Шведска защита“, които са поканени на финално интервю за поста мениджър в мултинационална компания. Кандидатите са трима мъже и една жена, които без да подозират нищо са въвлечени в манипулативна игра на нерви. Те са затворени в стая без изход, обземат ги паниката и шокът, не знаят какво предстои, а интервюто им тепърва започва. Интервюиращите отсъстват, но това е само привидно, защото те наблюдават тайно чрез камери всички техни действия и емоции. Кандидатите са подложени на серия от психологически задачи, като всяка следваща е все по-трудна от предходната. Наблюдаващите им изпращат бележки с налудничеви задачи и пускат проглушителни сигнали, щом някой пристъпи входната врата. Всичко това кара героите да играят роли, да извадят на показ най-личните си тайни, да се борят на живот и смърт и дори да се унижават. Действието се развива скоростно и напрежението не спира да расте. Накрая се оказва, че никой не е този, за когото се представя и хаоса обзема всико, а изходът е много далеч.

Дали някой ще успее да спечели тази безумна битка, ще разберете, ако гледате „Шведска защита” на сцената на МГТ „Зад канала”.

Участват

1 Коментар
  • Лорчето

    Невероятен текст и страхотна сценография! Историята е много интересна и актуална. Препоръчвам да се гледа

Добави коментар