12-те Гневни
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (21 оценки, средно: 4,33 от възможни 6)
Loading...
Жанр:

Драма
Автор:

по „12 разгневени мъже“ на Реджиналд Роуз
Режисьор:

Пламен Марков
С участието на:

Ивет Радулова, Донка Аврамова-Бочева, Жана Рашева, Лиляна Шомова, Виттория Николова, Свежен Младенов, Христо Станчев, Георги Златарев, Йордан Ръсин, Боян Младенов, Костадинка Аратлъкова, Анатоли Лазаров, Ивайло Драгиев, Христо Мутафчиев, Стефан Мавродиев
Сценография:
Мира Каланова
Музика:
Петя Диманова
Превод:
проф. Пламен Марков
Продължителност:
1 час(а) 40 минути
Гледайте на:

По „12 разгневени мъже“ на Реджиналд Роуз и мотиви от сценариите на едноименни филми от 1957, 1997 и 2007 г. и адаптациите на Шърман Л. Сърджъл и на Андре Обе.

Със специалното участие на Стефан Мавродиев и Христо Мутафчиев.

Краят на съдебно дело. Дванадесет съдебни заседатели са събрани в малка стая, за да решат съдбата на обвиняемия – 18-годишно момче, обвинено в най-тежкото престъпление – предумишлено убийство. Всички са убедени в неговата вина. Всички, освен един. Един живот е отнет. Друг е поставен на карта. Ще успеят ли съдебните заседатели да решат безпристрастно дали е виновен или невинен? Ще успеят ли да загърбят собствените си предразсъдъци? Собственото си минало? Ако всички гласуват „виновен“, наказанието е едно – доживотен затвор.

Драмата „12 Angry men” („12 разгневени мъже“) на Реджиналд Роуз е обявена за едно от националните богатства на САЩ. Написана е като телевизионна пиеса през 1954 г. и адаптирана за театър и кино в следващите три години. За първи път се появява на големия екран под режисурата на Сидни Лемът, с участието на Хенри Фонда. На следващите награди  „Оскар“ е номиниран в три категории – за най-добър филм, режисура и адаптация на сценарий. В последствие с огромен успех многократно е филмирана и поставяна на театралната сцена. В нея са участвали звезди като Джак Лемън, Тони Данза, Оуен О‘Нийл, Том Конти, Мартин Шоу и други. На 64-я филмов фестивал във Венеция журито присъжда специалната награда на филмовия режисьор Никита Михалков за неговата адаптация на сценария – „12“.

Участват

3 Коментара

Добави коментар