Държавен Куклен Театър – Стара Загора
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (5 оценки, средно: 5,40 от възможни 6)
Loading...
Град:
Стара Загора
Адрес:
ул. Ген. Гурко 46, Стара Загора 6000
Местоположение:
Имейл:
iptf_pierrot@abv.bg
Телефон:
042 / 620 420
Факс:
042 / 620 420
Директор:
Дарин Петков
Работно време на касата:
понеделник - петък: 9.00 - 18.00 ч.
неделя: 9.30 - 12.00 ч.
Телефон на касата:
042 620 346

Трупата на театъра

На Изкуството на куклите „всички възрасти” са покорни.

Старозагорският куклен театър има своя самобитна политика и естетика. Кукленият театър в Стара Загора е основан през 1957 г. Без специализирано академично образование, само с природно подсказана нагласа за такова изкуство и културен идеализъм в театъра се събират неколцина млади хора с различни професии – Коста Вълков, Денка Димова, Лидия Александрова, Марин Павлов, Катя Загорова, Добрина Бунарджиева и Добрина Василева, за да се захванат с едно едва познато и поради това рисковано за професионалното им благополучие творческо дело. Но с много труд и упоритост те усвояват специфичния език на куклата и заговарят на него с уверен глас. Основател и първи директор на театъра е Петър Добчев. Петър Александров е първият режисьор. Първият спектакъл се нарича „Мечо Турист”. Това е времето на ентусиазма, на наивния, илюзорно-реалистичен театър.

На 1 януари 1962 г. театърът става държавен. Към актьорския състав се присъединяват артистите Мариана Христова, Александър Темелков, Георги Монев, Здравко Калпакчиев–Зико, Анастасия Луканова, Здравка Михайлова. Особен принос за развитието на Старозагорския куклен театър оказва режисьорката Мария Янкова. От 1957 до 1965г., директор на театъра е Петър Добчев, а от 1965 до 1968г. директор е Лидия Венциславова.

Във ВИТИС се създава куклена катедра и в Кукления театър на Стара Загора постъпва първата му възпитаничка – Антоанета Ботушарова. В театъра започва работа и кукления сценограф Веселин Неделчев, който заслужено е наречен „българският татко Карло”. След пионерите, рез идва на реформаторите и новаторите в развитието на ДКТ – Ст. Загора. Съдбата среща младите Васил Апостолов и Любомир Цакев и това ражда дългогодишен творчески тандем. Апостолов и Цакев постъпват в театъра през 1968г. Васил Апостолов е директор и режисьор в театъра от 1968 до 1982г. Той превръща Старозагорския куклен театър в действително професионален театър. На мястото на старото читалище, Апостолов изгражда модерен детски културен център със съвременна сцена, зала, звуково и осветително оборудване, весела детска сладкарница, пеещия часовник с куклите и танцуващия Пиеро пред входа, дело на друг голям творец в театъра – скулптура Емил Иванов. След оттеглянето на Апостолов през 1982г., директор на театъра става Любомир Цакев, който поради заболяване се оттегля през 1996г. и на негово място за две години директор става скулптура Емил Иванов.

От 1998г. директор на театъра е Дарин Петков. Днес театърът има изключително млад ансамбъл. Репертоарът му е изпълнен с множество заглавия на постановки за деца и възрастни. Театърът е водещ и се радва на изключителен национален и международен престиж.

ДКТ Ст.Загора е репертоарен театър на държавно финансиране. На сцената му са поставени над 300 постановки от български и световни автори, пишещи за деца и възрастни.

Разполага със собствена сграда, сцени /основна и лятна/ и ателиета, което му позволява ефективно да планира дейността си. Театърът е водещ между куклените театри по художествени и финансови резултати.

Добави коментар