Криворазбраната цивилизация
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (2 оценки, средно: 5,00 от възможни 6)
Loading...
Жанр:

Комедия
Автор:

Добри Войников
Режисьор:

Владлен Александров
С участието на:

Христо Гърбов, Ивет Радулова, Роберт Янакиев, Мариана Жикич, Свежен Младенов, Филипа Балдева, Георги Златарев, Донка Аврамова-Бочева
Сценография:
Иван Карев
Музика:
Георги Ангелов
Продължителност:
1 час(а) 20 минути
Възрастово ограничение:
+ 12 г.

„Криворазбраната цивилзиация“ е сатирична пиеса от Добри Войников, която е публикувана за пръв път през 1871 г. в Букурещ. Това е най-популярната и най-често поставяна пиеса на автора, която се счита за основополагаща творба в новобългарското драматично изкуство.
В постановката „Криворазбраната цивилизация“ се разглежда проблемът за същността на чуждото, европейското – дали е заплаха или е благодат. Тук Добри Войников се опитва хем да отговаря на обвиненията, хем да смени гледната точка към проблема, като в същото време творбата е насочена повече срещу „кривото разбиране“, отколкото срещу „цивилизацията“. В сюжета на постановката ясно се подчертава, че най-страшното в криворазбирането е човек да се отрече от себе си, от своите, от родината и онова което тя иска от него.
Историята в „Криворазбраната цивилизация“ е поднесена с много хумор, комични ситуации и различни гледни точки, които остават траен отпечатък в съзнанието на зрителя.

„Нещо се разсипва и започва да рухва. Едни се борят да запазят този порядък, а други го сриват с огромна сила. И едното, и другото, е диалектика. В този нарушен порядък хората маймунясват, изкривяват се, получават особени деформации, защото всичко се мести, всичко се движи като пясъците в пустинята. Дано тези пясъци не ни заринат, защото отдолу е смъртта.
И всичко това с усмивка в Камерен театър “Възраждане”, опитвайки се да възродим смешното от нашите деди и зората на българския театър, за да не ни погълнат пясъците.“
Владлен Александров

Участват

1 Коментар

Добави коментар