Човекът, който искаше
1 Звезда2 Звезди3 Звезди4 Звезди5 Звезди6 Звезди (4 оценки, средно: 5,25 от възможни 6)
Loading...
Жанр:

Комедия
Режисьор:

Сценична версия и постановка Маргарита Младенова
С участието на:

Каталин Старейшинска, Весела Бабинова, Владимир Пенев, Владимир Зомбори, Владимир Димитров, Иван Петрушинов, Луиза Григорова-Макариев, Светлана Янчева, Стоян Младенов
Сценография:
Ивайло Николов и Ива Гикова
Костюми:
Ивайло Николов и Ива Гикова
Музика:
Композитор и звукова инсталация Асен Аврамов
Фотограф:
Павел Червенков
Продължителност:
1 час(а) 20 минути

Руският драматург и писател Антон Павлович Чехов е автор на множество къси разкази и пиеси, оказали значително влияние върху драмата на 20 век.
Пиесата „Човекът, който искаше“ събира в едно четири вечни произведения на класика – “Верочка”, “Дамата с кученцето”, “Учителка” и “Предложение” – три кратки разказа и една драматична миниатюра. Резултатът е следния – преплитащи се нещастни любовни истории, подсилени от тъга, мелахнолия, жажда, отчаяние и самота. Спектакълът разказва за незбъднатите мечти, тревогата в дните, множеството терзния на човека, който цял живот копнее само за едно: да създава, да обича, да се труди, да осъществява, да живее… но никога не е успял да реализира дори малка част от това. Сценарият на „Човекът, който искаше“ е от две части – тъмна и светла, като първата е драматична и безнадеждна, а втората е комедийна.

“Какво се случва с човека – защо любовта го плаши, трудът го съсипва, ближния го ужасява, съвестта го боли, напрегнатият ум провижда единствено собствения си провал; защо пилеем отреденото ни време, искаме едно, а правим точно обратното – това са неудобните въпроси на Антон Павлович, в които можем да се припознаем – целите. Чехов не е автор на изящната словесност, той не е сантиментален писател, който защитава крехкия, чувствителен човек от грубия свят. Той е доктор, лекар и поет едновременно, който иска нещо от човека. На мен това не просто силно ми харесва, а ме зарежда. Ние като че ли искаме много от света и малко от себе си. А Чехов казва „Искай повече от себе си и в себе си търси причините за това, което знаеш, че искаш, а не постигаш”.

Маргарита Младенова

Участват

1 Коментар

Добави коментар